Titta | Lyssna | Läsa | Mer länkar

Titta

Människor för ändring (serie) - I alla tider har samhällsförändring börjat med att människor vågat drömma, orkat kämpa, och velat förändra. Men vad förändrar ett samhälle mer genomgripande och långsiktigt?
Hundra år i Sverige (program ur serien Dröm om demokrati) - Hur gick det till när Sverige införde allmän rösträtt? Under första världskriget faller kejsardömen och gamla maktstrukturer samman, i Ryssland görs revolution. Det här påverkar makten i Sverige, och efter att ha stått på randen till revolution med hungerkravaller och upplopp införs allmän rösträtt även här.
Jonas Alströmer (program ur serien Historiepolisen) - Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara industrimannen Jonas Alströmer. Det finns starka misstankar om att den anhållne har stulit Jonas Alströmers identitet. I förhöret berättar han hur han utvecklade industrin och jordbruket i Sverige och hur han fick svenskarna att äta potatis.
Carl Michael Bellman - Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara Carl Michael Bellman. Det finns starka misstankar om att den anhållne har stulit Carl Michael Bellmans identitet. I förhöret berättar han hur han blev en känd skald och om sin flykt till Norge undan kronofogden.
11 sept - nyhetssändning från SVT24
Filmarkivet - Ställ in sökningar från ditt decennium och gräv bland gamla filmklipp
Historypin - Sök efter bilder från Sverige och världen

Lyssna

Kajsa Warg (ur serien Historiedagboken) - En kökspiga i Cajsa Wargs kök lagar panerade kalvöron och serverar brännvin till middagssällskapet. När hon får lite tid över torkar hon röken från kökets eldar ur ögonen och läser hon i kokboken hon fått i present av Cajsa Warg själv, 1700-talets bäst säljande författare.
Elisabeth Olin (ur serien Historiedagboken) - Betty tjuvlyssnar när hennes föräldrar grälar. Ska hennes mamma Elisabeth få ta rollen på kung Gustav III:s nya opera? Eller ska pappa få sin korkade vilja fram? Varför kan han inte förstå att det är ett riktigt jobb att vara skådespelerska?
Kongo (ur serien Rasismens historia) - De vita män som utforskade i Afrika på 1800-talet var inga mysiga upptäcktsresande som smög runt med tropikhjälmar och kikare. De flesta var ett slags affärsmän som sökte guld, gummi, elfenben och annat de kunde bli rika på. Fast de var konstiga affärsmän, för de betalade inte. De hotade, slog, dödade och tog slavar. Ett av de länder som drabbades värst var Kongo där över 10 miljoner människor dödades i ett folkmord som sätter spår än idag.

Läsa

Det hände på 00-talet (från Dagens Nyheter)
Datorhistoriska nedslag (på Tekniska museet) - Datorerna har under sin cirka 60-åriga historia haft många skepnader och användningsområden. Här kan Du läsa kortfattat om datorernas utvecklingshistoria och i puffarna till höger har vi gjort några nedslag i denna historia.
Tekniska museets faktasida
Nobelmuseet - Lär dig mer om Alfred Nobel och nobelpriset.
astridlindgren-se - Om Astrid Lindgren och hennes böcker.
malala.org - Om Malala Yousafzai
Barnkläder från 1900-talet - Vad hade barn på sig under de olika decennierna? Titta på bilderna och läs texten.
Politik under 1900-talet - Vilka bestämde i Sverige under ditt decennium? Vad hette statsministern?
Polisens historia - Information från polismuséet
100 år med Aftonbladet - Sammanfattningar och viktiga händelser från 1900-talet, indelade efter decennium
200 år sedan Norge fick smak på friheten - Artikel om Svensk-Norska unionen i SvD
Svensk-Norska unionen - artikel i NE
Malala Yousafzai - artikel i NE
Astrid Lindgren - artikel i NE
11 september-attackerna - artikel i NE
Flodvågskatastrofen - artikel i NE om tsunamin 2004
Jonas Alströmer
Carl von Linné


Mer länkar

#frihetstiden
#1800-talet
#1900-talet
#2000-talet