Tidsresan22.jpgTidsresan21.jpgTidsresan23.jpg
Vecka 37 | Vecka 38 | Vecka 40

Vecka 37

Riddaren_utan_namn.gif
Vi i femman läste boken "Riddaren utan namn" av Cornerlia Funke. Efteråt diskuterade vi vad vi tyckte om i boken. Alla fick säga minst en sak de gillade:
Riddaren utan namn - Plus.PNG
Sedan försökte vi komma fram till vad vi kunde hitta för fakta om medeltiden i boken. Även om det var en påhittad berättelse, skönlitteratur, så kan man oftast hitta sådant som är sant.
Riddaren utan namn - Fakta.PNG

Vecka 38

blomstergrisen.jpg
Den här veckan reste vi framåt, från medeltiden till 1700-talet. Vi läste om Carl von Linné som barn i boken "Blomstergrisen". Under läsningen funderade vi över två saker.

Det ena vi funderade över var hur man kan se att boken utspelar sig förr i tiden
Blomstergrisen - förritiden.PNG

Vi tänkte också på vad vi kunde lära oss om Carl von Linné genom boken.
BLomstergrisen - Linnefakta.PNG
Kunde vi lita på allt? Det var inte säkert, så vi var tvungna att kontrollera bokens text med en text från NE.se. Nästan allt stämde!


Vecka 40

tant-gron-tant-brun-och-tant-gredelin.jpgElsa_Beskow_-_from_Svenskt_Porträttgalleri_XX.png
Vi läste en riktig klassiker tillsammans. Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin av superviktiga Elsa Beskow som var både författare och illustratör. Det betyder att hon både skrivit texten i boken och ritat bilderna.

Efteråt boksamtalade vi med vertkyget Socrative. Bibliotekarien ställde frågor och alla fick svara genom datorn. Första frågan var om det fanns något i boken vi tyckte om. Det fanns det!
fråga 1.PNG

Sedan funderade vi över samma sak som i Blomstergrisen: Hur märker vi att boken utspelar sig i en annan tid än vår egen? Vi kom på så många saker att allt inte ens får plats i ett urklipp, men här är en del:
fråga2.PNG

Vi lärde oss ett par nya ord, som Positivhalare och Bahytt. Anfang kunde vi sedan tidigare.