Tillsammans3.jpgTillsammans1.jpgTillsammans2.jpg
Vecka 4 | Vecka 5 | Vecka 6 - Onsdag | Vecka 6 - Torsdag | Vecka 7

Vecka 4

Petras Prick.jpg
Idag gick startskottet för temat Tillsammans i Ringsbergskolans årskurs 2! Vi läste Petras Prick av Maria Nilsson Thore. Innan vi började så tittade vi på en bild av författaren och illustratören till boken. Illustratör var för många ett nytt ord som vi tränade på.

Efter att vi läst boken funderade vi på två saker: Först funderade vi på vad Petra var för djur. Vi undersökte bilder på leopard, gepard, tiger och giraff. Petra var mest lik en gepard, dessutom var hon ju väldigt snabb när hon jagade Pricken så det verkade stämma. Sedan funderade vi på vad Pricken hade för sig när den var borta. Vi pratade om hur man bygger upp en historia med Början, problem, lösning och slut. Nu börjar det spännande arbetet med att skapa våra egna historier om Pricken i Book Creator!

Vecka 5

Bus och Frö på varsin ö omslag.PNG
Vi fortsatte med att läsa en ny bok av Maria Nilsson Thore. Innan dess undersökte vi lite mer om hur författaren och illustratören gör när hon skapar. Vi läste tillsammans på Barnens bibliotek om Maria Nilsson Thore.

Medan vi läste gjorde vi en paus när vattnet frös till is. Hur ska man göra om man skall gå ut på isen i en sjö eller på ett hav? Vad skall man ha med sig, och vad gör man om det börjar knaka?

Efteråt försökte vi lista ut om Bus och Frö var pojkar eller flickor, det gick inte. Vi var heller inte helt säkra på vilka djur de var. Maria Nilsson Thore har många hemligheter!

Vecka 6 - Onsdag

TreoEnisEnTill.jpg
Vår tredje bilderbok av Maria Nilsson Thore heter Treo Enis & En Till. Innan vi började läsa försökte vi ta reda på mer om Maria Nilsson Thore på Internet. Internet har nästan oändligt många sidor, så om man vill ha lite lättare att hitta så kan man söka i en sökmotor.

Vi hade hört talas om Google, så vi sökte i Googles sökmotor. Man kan också söka med till exempel Bing eller Duck Duck Go.

När vi sökte på Maria Nilsson Thore så fick vi fram en faktaruta som kom från Wikipedia. Wikipedia har mycket information, men texterna kan vara lite svåra att läsa för barn.

Portfolio.PNG

Vi testade att trycka på en av länkarna, den blå texten med streck under, och hittade Maria Nilsson Thores egen hemsida! När muspekaren byter och blir en hand istället för en pil så betyder det att man kan klicka där för att komma vidare. På sidan kunde vi se några av böckerna som Maria Nilsson Thore varit författare eller illustratör till. Ibland stod inte Maria Nilsson Thore med på bokens framsida. Vi tyckte det var lite orättvist när bara författaren fick stå på framsidan.

Innan vi läste boken så försökte vi förutse vad den skulle handla om. Vi tittade noga på omslaget och där kunde vi se:
  • Tre zebror
  • Ett paket
  • Att paketet nog innehöll kringlor
  • Att två av zebrorna nog hette Treo och Enis
  • Ett &-tecken
  • Att zebrorna låg på en strand, eller på gräs, eller på torkat gräs, eller på en matta
  • Att två av zebrorna höll varandra i handen. De kanske var kompisar?
  • Att en av zebrorna har en lampa på huvudet
  • Att Enis tittade lite konstigt på zebran med lampan på huvudet.

Vi tyckte mycket om boken och stoppade när det kom nya ord, som "kvarter" och "skorpa". Vi hjälptes åt att försöka lista ut vad orden betydde. Någon ville göra skorpor på hemkunskapen.

Sist på lektionen fick några berätta vad deras Prick från Petras Prick hade för sig. Alla hann inte, så bibliotekarien får kommer och hälsa på och titta på torsdag.

Vecka 6 - Torsdag

Bibliotekarien hälsade på för att kolla in alla snygga och spännande storyboards om vad som hänt Pricken från Petras Prick.

Pricken 11.jpg
Klicka på bilden för att se alla storyboards!Vecka 7

Kurt Kio djur omslag.jpg
Alla böckerna är inte klara ännu, så vi passade på att göra något annorlunda veckan innan sporlovet. I textilslöjden ska vi göra strumpdockor med olika djur, så vi läste en riktit djurälskarbok - Kurt och Kio vill ha djur.

Först tittade vi på en bild av författaren och illustratören Lisen Adbåge. Lisen Adbåge har en tvillingsyster som heter Emma Adbåge. Båda är författare och båda är illustratörer.

Mitt i texten fick vi plötsligt ett problem. Det stod "skri" i boken. Vad är ett skri för något? Det var ett ljud trodde vi, för Kurt och Kio hörde ett skri. Ljud brukar höras. På nästa sida var någon rädd för en myra, eller var det en spindel? Kanske var det någon som skrek? Skriker gör man ju ibland när man blir rädd, och skri låter nästan likadant som skrik. Vi löste det!

Efteråt försökte vi minnas alla djuren som Kurt och Kio hade i boken och vad som problemet med de olika djuren.