Struktur | Lektion 1 - Pelle Snusk av Heinrich Hoffmann | Lektion 2 - Pelle Snygg av Ottilia Adelborg | Lektion 3 - Barnens dag i Bullerbyn av Astrid Lindgren | Lektion 4 - Vi bor i samma hus av Birgitta Gedin och Anna-Lena Wästberg

Struktur

Idén med kursen är att du som elev ska fundera över och analysera fem bilderböcker. I dessa ska vi tillsammans undersöka om böckerna kan ge oss kunskap kring hur synen på barn förändrats genom historien. I varje bok diskuterar vi därför:
  • Hur ska ett bra barn vara?
  • Hur gör författaren för att förmedla hur ett barn ska vara?
  • Hur skildras de vuxna?
  • Finns det skillnader mellan hur pojkar och flickor skildras?

Lektion 1 - Pelle Snusk av Heinrich Hoffmann

Pelel Snusk.jpg
Vi började 1845 med Pelle Snusk av Heinrich Hoffmann. Vi kom fram till att man ville att barn skulle vara lydiga och göra som de vuxna säger. Boken var hemsk, men ganska rolig eftersom den var så överdriven. Om man leker med elden kan man brinna ihjäl och om man inte slutar suga på tummen så kommer skräddaren och klipper av tummarna!
Nästa steg var att göra en lång lista med sådant som vuxna idag inte vill att barn ska göra. Sitt inte framför datorn, ät inte för mycket godis, lek inte när du cyklar i trafiken. Nu ska vi göra våra egna skrämmande serieberättelser för att skrämma barn som man gjorde på 1800-talet!

Lektion 2 - Pelle Snygg av Ottilia Adelborg

Pelle Snygg.jpg
Fram till 1896! Mycket var sig likt när vi läste Ottilia Adelborgs Pelle Snygg och barnen i Snaskeby. Till och med titeln var ganska lik! En del var också nytt. I Pelle Snusk visade man hur hemskt det gick om man inte lydde. I Pelle Snygg visade Ottilia Adelborg hur bra och härligt allt blev om man tvättade sig och skötte om sin hygien. Barn ska fortfarande göra som de vuxna säger, då blir det bäst.
Vi fortsatte jobba med våra serier.

Lektion 3 - Barnens dag i Bullerbyn av Astrid Lindgren

9789129403916.jpg
Hopp framåt till 1966 och idyll på landet. I Barnens dag i Bullerbyn är det fortfarande de vuxna som bestämmer, och det blir bäst när barnen lyssnar på tant Lisa. Flickorna tar hand om dockor och matar djur, medan pojkarna bygger och snickrar.
Vårt uppdrag blev här att ändra i texten, från att vara så idyllisk skulle den blir mörk, läskig eller obehaglig. Vi gjorde detta genom Blackout Poetry - Överstrykningspoesi.

Lektion 4 - Vi bor i samma hus av Birgitta Gedin och Anna-Lena Wästberg

Vi bor i samma hus.jpg
Ett decennium senare, 1973, har det hänt saker i bilderboken. Plötsligt har inte de vuxna rätt längre, de fattar faktiskt nästan ingenting. Skönt då att det finns barn som kan se problemen i samhället och göra någonting åt dem.
Givetvis skrev vi slagord tillsammans. På musiklektionen spelade vi in ett beat och hittade rytmen i vårt budskap.